Kaamos on nyt minun kissa :) Paperi-asiat on kunnossa ja nyt on hyvä olla <3

Tänään aamu alkoi aidan teolla.

kaamos%20001-normal.jpg

Ajatuksena on siis tutustuttaa Kaamos meidän muuhun jengiin tämän aidan läpi.

Aloitamme yhteisruokailut, eli meidän kisasa syövät suljetun oven toisella ja Kaamos toisella puolen. Kissoilla on näin ruokailun yhteydessä vain ja ainoastaan toisen kissan haju, ei näkö yhteyttä. Ovi peittää suoran näköyhteyden ja toisen kissan läsnäolo yhdistetään positiiviseen asiaan eli ruokaan. Kupit ovat noin metrin päässä aidasta. Kissa tarvitsee todisteet siitä ettei tämä toinen olento ole vaaraksi hänelle. Ja tähän pääsemme kun sama rauhallinen ruokailu toistuu päivästä toisee useita kertoja. Kun kaikki menee hyvin tuomme kuppeja lähemmäs kunnes kaikkien kupit ovat kiinni aidassa ja ruokailu sujuu rauhallisesti. 

Jackson Galaxy- kissa behavioristi suosittelee tätä tapaa kissojen tutustuttamiseen. Hänen mukaansa on hyvä ottaa käyttöön myös "haasteviivat" eli miten lähelle ovea kissa on valmis tulemaan ruokansa perässä samalla haistaessaan toisen kissan oven tuolla puolen. Kuppi laitetaan siihen kohtaan mihin kissa uskaltaa tulla ja tästä sitä siis siirretään hiljalleen.

Seuraavassa vaiheessa otamme käyttöön aidan, jota peittää pyyhe, niin että kissat  näkevät toisiaan vähän (ERITTÄIN VÄHÄN), mutta samalla nenun edessä on taas sitä hyvää ruokaa NAM!

Tätä jatkamme kunnes syöminen onnistuu täysin ilman pyyhettä. Usein kissoilla on vapaasti tarjolla ruokaa, no meillä ei enää. Ruokaa saa kolmesti päivässä oven vieressä. Tällä varmistan sen että kissani ovat nälkäisiä ja tullessaan syömään joutuvat kohtaamaan sen todellisuuden, että pyyhkeen takana on joku, mutta nyt on nälkä ja tässä on ruokaa nam.

Seuraava askel on ottaa kissat jotka eivät voi sietää toisiaan samaan huoneeseen, mukana on heidän lempi lelunsa. Tarkoituksena on pitää kissat kiinnostuneen ihmisestä ja hänen kanssaan leikkimiestä eikä toisistaan. Jos tämä kestää 10 sekuntia hyvä, se kesti kymmenen sekuntia. Seuraava vaihe olisi ruokkia kissaoja tässä yhteisessä tilassa yhdessä, harjata, hoitaa, helliä, tarkoitus on vain saada kissat olemaan samassa tilassa piittaamatta toisistaan. Tilanteet pitää kuitenkin aina lopettaa hyvään! Negatiivista assossiaatiota ei tässä vaiheessa toivota. Kissa huomaavat toisensa, selvä, poistetaan ne samasta huoneesta. Aina kissojen ollessa samassa huoneessa, tulee tapahtua vain hyviä asioita, kukaan en mielellään tappele.

Kuulostaako hankalalle? No sitä ehkä mutta äkkiä se käy, ja tahdon tutustuttaa Kaamoksen laumaamme maltillisesti, enkä saada aikaan kaaosta. Yleensä ensimmäinen asia joka tehdään väärin uuden kissan tullessa taloon on se että päästetään uusi kissa jo kodissa olevan kissan alueelle, noin, ja oletetaan niiden selvittävän asiat kuntoon. Juu ei, miten usein tämä ei sitten onnistukaan, hups hei, sähinää, tappelua jopa haavoja. 

Ensiksi on tärkeää tutustuttaa hajun kanssa, ilman visuaalista kontaktia ja sen jälkeen vasta visuaalinen kontakti. Kyseessä on kuitenkin eläin joka toimii hyvin paljon tuoksujen maailmassa. Kysessää on myös reviirin hallinta. Jos kissa joka on asunut ennen yksin asunnossa saa yhtäkkiä alueelleen uuden kissan, tämä uusi kissa on reviirin rajojen rikkoja ja mitäs sellaiselle mollille tehdään? No sehän ajetaan tappelun kanssa POIS. Uusi tulokas uhkaa jos kotonasi asuvan kissan pyhättöä, hänen omaa reviiriään.

Kuten Kaamoksen kanssa olemme tehneet, olemme antaneet hänelle oman huoneen, jossa on hänen oma alue ja siellä on hänen omat tavarat. Tästä sitten jatkamme eteenpäin, hiljaa hyvä tulee. On myös tärkeää päästää kissat toistensa alueelle ilman suoraa kontaktia toisiinsa. Olemme päästäneet Kaamosta tutustumaan muuhun taloon sillä aikaa kun meidän kissat ovat ulkona, tai Kaamoksen huoneessa nuuhkimassa.

Jos siis tiivistää tämän

1. Ruokailu suljetun oven takana, toinen toisella ja toinen toisella puolella.

2. Hyviä tuloksia! Hyvä! Pysy siinä muutama päivä, tämä vahvistaa vain hyvää pohjaa kissojen suhteessa.

3. Ruokailu onnistuu oven takana, selvä, ota ovi auki, ja peitä portti pyyhkeellä. Vedän kuppeja taaemmas ja aloita hidas aidan lähentyminen jälleen, pikkuiselle kurkistusaukolla

 

kaamos%20003-normal.jpg 

Tässä meidän aamun nikkaroinnin tulos sitten on. Ei se näteimmästä päästä ole :D Mutta väliaikaisena käy oikein hyvin.

kaamos%20013-normal.jpg